Buat Kimchi For the 2nd Time

Annyeonghaseyo yerebun !!^^

Actually nie kali-2 wat kimchi..1st time dulu daa penah buat ..alaaa mase tengah gile2 drama KOREA tengok diorang makan Kimchi macam sedap jew ~!

Okay ,Kimchi adalah sayur kobis panjang yg dijeruk..dan dengan kimchi nie kite bole masak macam2... untuk p'ngetahuan korang kimchi adalah mkanan utama di Korea..

Kimchi nie simple jew nk wat..

Resepi

_________________

sebiji kobis panjang 

2tbs Gochujang

*2tsb sos ikan 

2 btg daun bawang

*3 ulas bawang putih

*1 inci halia

*1/4 bawang besar

1tbs gula

1tbs tepung pulut

Cara-cara

____________

*kobis dibelah dua *selak selai2 dan dicuci bersih *kemudian tabur garam/rendam dengan air garam*perap selama 4 jam* mcm sye yg pemalas nie sye tabur bnyak sket sbb nk cpat. dlm 3-4 jam dah ok*bilas kobis tadi dengan air bersih pastu perah kobis tu smpai kering.. alaaa mcm perah kain Kkk*masak tepung + gula +air smpai pekat*blend bhan yg b'tanda dan dimasukkan ke dalam mangkuk kemudian campur tepung yang dimasak pekat tady b'sama daun bawang dan gochujang dan kacau rata..*lpas tu selak lg kobis tu selai2 dan lumurkan pada kobis tady hingga rata*potong dan dimasukan kedalam bekas kedap udara dan disimpan didalam peti sejuk..

Macam nie laa rupa nyew!

 



 

1 comment:

  1. weeee... thanks for the resepi.. memang tengah ngidam nak makan kimchi... penangan drama korea la ni... hehehe....

    ReplyDelete